Junior Loek Hartog derde op NK bij senioren

Hoogmade – Een aantal jaren weggeweest uit de sport is karter Loek Hartog terug op het hoogste nationale podium. Zondag in Eindhoven bewees hij tijdens de zesde ronde van het Nederlands kampioenschap dat hij nog altijd bij de besten van het land hoort. De veertienjarige rijder uit Hoogmade werd razendknap derde in het dagklassement in de sterk bezette seniorenklasse.

karten (Small)

“Dat ik hier een podiumplaats pak, voelt een beetje als vroeger”, sprak Loek opgetogen. “Toen reed ik veel bij de Cadetten 60cc en stond ik weleens op het podium.” De rijder van RR Racing toonde zich een beloftevol karter, maar stopte op negenjarige leeftijd. Vorig jaar begon het toch weer te kriebelen en maakte hij prompt zijn terugkeer. “Ik ben blij dat ik dat gedaan heb. De sport is altijd bij me gebleven. Vanaf mijn drieënhalf ben ik gaan karten met mijn vader die zelf ook geracet heeft.”

karten 1 (Small)

Loek begon bij zijn rentree in de juniorenklasse. Dat viel hem ietwat tegen, bekende hij zondag. “Ik had nog te weinig getraind om meteen sterk voor de dag te kunnen komen.” Hij kwam er bovendien al snel achter dat hij de competitie wellicht beter een niveau hogerop kon zoeken. “Dat had te maken met mijn lengte en het daarbij horende gewicht. Bovendien is de leercurve bij de senioren voor mij veel steiler en is er ook een iets sterker deelnemersveld.”

Inmiddels heeft hij zich helemaal hervonden (“Ik ben nu terug op mijn oude niveau”) en kan Loek zich nog steeds richten op een knappe vijfde plaats in het kampioenschap. “Als me dat zou lukken, zou dat heel mooi zijn. Ik ga er wel voor!”

Zijn terugkeer in zijn geliefde sport heeft zijn passie opnieuw zodanig aangewakkerd dat hij serieus nadenkt over een carrière in de autosport. Zijn licentie heeft hij alvast gehaald. Wanneer zijn autosportdebuut zou moeten gaan plaatsvinden, dat weet Loek nog niet. Misschien over twee jaar? “Wie weet? Ik wil er in ieder geval graag mijn geld mee verdienen. Wat voor soort auto maakt me niet veel uit. Het kan een GT zijn, maar ook een formule-auto. Of een prototype.”

Dat hij er snel genoeg voor is, bewees hij zondag op circuit De Landsard wel. Hij snelde naar de respectievelijk vijfde, vijfde en eerste plaats in de races. Daarbij viel natuurlijk vooral zijn uitslag in de derde race op. Dat hij die won, was aan het begin van de wedstrijd nog niet evident. Bij de start viel de als vijfde gestarte Loek terug tot de achtste plaats. “Mijn rij reed niet door, buitenomgaan was deze keer sneller”, legde hij uit. “Daarna heb ik al redelijk snel heel wat jongens kunnen inhalen.”

Daarna vlogen Loek, die na verloop van tijd zowaar al op de tweede plaats reed, en raceleider Jules de Bock achter elkaar van de baan. Toen ze terugkeerden op het asfalt, had Jordy Westelaken zich bij hen gevoegd. De Bock reed daarna toch weer weg en Loek finishte uiteindelijk als tweede. Toch werd hij uiteindelijk tot winnaar uitgeroepen omdat Jules de Bock drie strafseconden had gekregen. “Ik had niet verwacht alsnog te winnen. P1 is dan redelijk gek, maar het is de eerste keer sinds mijn comeback dat ik een manche win. Dit voelt heel goed!”

Loek Hartog wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Corton Group en RR Racing. Hij bedankt zijn monteur Dylan Buys, Guy De Nies voor het chassis, zijn ouders natuurlijk en iedereen die hem al die jaren in zijn sport gesteund heeft.