Lia van Strien nieuwe klimaatburgemeester Kaag en Braassem

KAAG EN BRAASSEM - Lia van Strien gaat aan de slag als klimaatburgemeester van de gemeente Kaag en Braassem. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maandag bekend gemaakt. Het is het startsein van de Nationale Klimaatweek. 

Klimaatburgemeesters spelen een belangrijke rol door inwoners met een duurzame, klimaatbewuste initiatieven te inspireren om ook duurzamer en klimaatvriendelijker te leven. In totaal gaan er 245 klimaatburgemeesters aan de slag in 156 gemeenten. Lia, afkomstig uit de gemeente Kaag en Braassem is een duurzame doener. 'Ik geef als vrijwillige klimaatcoach de zesdelige workshopreeks van KlimaatGesprekken. Wie daaraan deelneemt onderzoekt voor zichzelf welke stappen je kunt zetten om je voetafdruk te verkleinen en je positieve invloed op de klimaatcrisis te vergroten.

'Van praten komt doen'

'In de workshopreeks nemen we de tijd om stil te staan bij ieders zorgen en drijfveren.', zegt Van Strien. 'Het is ontzettend helpend én gezellig om daar met een groepje over te praten. En van praten komt doen: er worden recepten uitgewisseld, de een wordt lid van de herenboerderij in Leimuiden, de ander heeft het er met collega’s over en begint een duurzaamheidswerkgroep op het werk. Daar wil ik dus vooral mee doorgaan. Aanstaande maandag 6 november start de volgende groep. Wie wil meedoen kan nog aansluiten. Aanmelden kan via www.klimaatgesprekken.nl.'

Van Strien is enthousiast over de bestaande initiatieven in de gemeente Kaag en Braassem. 'Ik wil als klimaatburgemeester kijken hoe we elkaar kunnen versterken en hoe we nóg meer inwoners enthousiast kunnen maken. Het lijkt me bijvoorbeeld geweldig als we komend voorjaar een grote doe- en inspiratiemarkt kunnen organiseren, waarin inwoners als het ware van al die initiatieven kunnen proeven. Verder ben ik me nu vooral nog aan het oriënteren en ideeën aan het opdoen. Ik ben benieuwd waar ik over een jaar op kan terugkijken!'

Nationale Klimaatweek

In 2030 dient de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55 procent te zijn gedaald, als opmaat naar een klimaatneutraal Nederland in 2050. Tijdens de Nationale Klimaatweek (NKW) vestigt men de aandacht op duurzame, klimaatbewuste initiatieven die worden georganiseerd door inwoners, bedrijven en gemeenten. De NKW vindt plaats van 30 oktober tot en met 5 november en werd maandag afgetrapt bij de Rotterdamse klimaatburgemeester Aïcha Raqibi door de minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten. Gedurende de Nationale Klimaatweek worden er vele activiteiten in het hele land georganiseerd om aandacht te vragen voor het klimaat. 

advertentie advertentie