Zorgen om toenemend drugsgebruik in Kaag en Braassem

KAAG EN BRAASSEM -  Er zijn zorgen bij het gemeentebestuur van Kaag en Braassem over de toename van het drugsgebruik onder jongeren. Dat blijkt uit antwoorden van het college van Burgemeester en Wethouders op vragen van Mooi Kaag en Braassem (MKB).

MKB stelde de vragen naar aanleiding van het weghalen van de Jongerenontmoetingsplek (JOP) aan De Meerkreuk in Oude Wetering. Deze werd begin november verwijderd wegens aanhoudende overlast door jongeren. Drugsgebruik zou hierbij een rol hebben gespeeld. 'De burgemeester is blijvend in gesprek met de politie over de aanpak van de drugsproblematiek', was de reactie van B&W op de vragen van MKB.

Campagne

De gemeente startte onlangs de campagne 'Meld Misdaad Anoniem'. Zo hoopt men dat inwoners bereid zijn meldingen te doen, waardoor de problematiek rondom drugsgebruik beter in kaart kan worden gebracht. Voor de zomer heeft een groep jongeren en minderjarigen - die betrokken zijn geweest bij overlastgevende situaties en soms ook drugs - een brief thuis gehad die is ondertekend door burgemeester Astrid Heijstee.

B&W gaf in de beantwoording op MKB ook aan dat jongeren en hun ouders zelf verantwoordelijk zijn voor de invulling van hun vrije tijd, nu de JOP weg is aan de Meerkreuk. Daarnaast zijn er diverse jeugdcentra. Elke twee weken voert de gemeente overleg met jeugdwerk en politie over de effecten van de verwijderde JOP aan de Meerkreuk.

11,6 procent gebruikte drugs

Uit onderzoek van de GGD Hollands Midden bleek dat in 2021 het drugsgebruik onder middelbare scholieren flink was toegenomen. 11,6 procent gebruikte weleens softdrugs, tegenover 6 procent in 2019. Het gemiddelde in Hollands Midden was in 2021 9,8 procent. 

Het gebruik van harddrugs onder jongens nam in Kaag en Braassem in twee jaar toe van 2,5 naar 4,4 procent. Bij meisjes was het percentage nul procent. Het gebruik van softdrugs onder meisjes daalde van 7,7 procent naar 3,9 procent.

advertentie advertentie