Blauwtong ook in gemeente Kaag en Braassem vastgesteld

Foto: Michel Looyenstein

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM – Nederlandse veebedrijven worden geteisterd door blauwtong. In de gemeente Kaag en Braassem zijn er al minstens acht locaties waarin blauwtong is vastgesteld. In Nederland ligt het aantal al rond de duizend.

In Nieuwe Wetering werd op twee locaties blauwtong vastgesteld. Daarnaast werd in Hoogmade, Kaag en Roelofarendsveen vooralsnog in alle gemeentes één locatie met blauwtong vastgesteld.

Het blauwtongvirus is in september 2023 op meerdere locaties ontdekt. De laatste keer dat dit virus in Nederland voorkwam was in 2009. De virusziekte komt vooral voor bij schapen en herkauwers, zoals geiten en koeien. Het vee kan elkaar niet besmetten, want het virus wordt door knutten verspreid. Dit zijn kleine vliegjes die in getalen afnemen zodra er nachtvorst komt.

Symptomen bij blauwtong 

Symptomen die dieren kunnen krijgen van blauwtong zijn: hoge koorts, slechte eetlust, kwijlen en pijn aan de hoeven. De tong van een dier kleurt blauw, als het ernstig ziek is. De virusziekte kan niet door dieren worden overgedragen op de mens.

Voor blauwtong geldt een meldingsplicht, dus veehouders moeten bij een dierenarts melden als ze vermoeden hebben dat een dier blauwtong heeft. Een vaccin tegen blauwtong is nog niet beschikbaar in Nederland. Daarom worden de dieren behandeld met pijnstillers en ontstekingsremmers.

Gevolgen voor boeren

Het blauwtongvirus heeft verschillende gevolgen voor boeren volgens LTO Nederland, de land- en tuinbouworganisatie. Er worden extra voorwaarden aan export gesteld. Allereerst kost het een ondernemer meer tijd en zijn er kosten aan verbonden.

Verder hebben boeren volgens de LTO te maken met sterfte onder hun dieren, zieke dieren onvruchtbaarheid bij mannelijk dieren na de infectie en bij koeien een daling in de melkproductie. Alle schade als gevolg daarvan komt voor de rekening van de ondernemer.

advertentie advertentie