Corporaties Habeko Wonen en MeerWonen positief over onderzoek naar mogelijke fusie

Foto: Dennis Knetsch

ROELOFARENDSVEEN - Woningcorporaties Habeko Wonen uit Hazerswoude en Meerwonen uit Oegstgeest en Roelofarendsveen zijn positief over het onderzoek naar een mogelijke fusie, zo schrijft MeerWonen in een nieuwsbrief. Eind februari nemen beide corporaties een definitief besluit over het samengaan. Dat zou dan vanaf 2025 in gaan.

In september werd een intentieovereenkomst gesloten, om zodoende onderzoek te kunnen doen naar een mogelijke fusie van de twee corporaties. In de nieuwsbrief schrijft MeerWonen dat de twee partijen positief gestemd zijn over het verloop van het traject. Het eindrapport komt in januari.

Habeko Wonen heeft 1900 woningen in Hazerswoude Dorp- en Rijndijk, Koudekerk en Benthuizen. MeerWonen heeft 3800 woningen in Roelofarendsveen, Oude Wetering, Rijpwetering, Nieuwe Wetering, Oud Ade en Oegstgeest. Twee keer zoveel dus als het kleinere Habeko. 

Vierhonderd nieuwe woningen

Tegenover het LeidschDagblad zegt MeerWonen-bestuursvoorzittter Peter Hoogvliet dat zijn corporatie te klein is om alle taken in de toekomst te kunnen blijven doen. 'Er komen steeds meer dingen op ons af, zoals de verduurzaming van woningen, nieuwbouw en specialistische kennis. Vandaar dat we rondkeken naar een fusiepartner met dezelfde filosofie, namelijk dichtbij onze huurders blijven staan. Habeko Wonen liep tegen dezelfde vraagstukken aan en heeft dezelfde filosofie. Vandaar dat we besloten de mogelijkheden tot fusie te verkennen.'

Habeko staat op hun beurt voor de opgave om de komende jaren duizend woningen te verduurzamen. Daarvoor is 51 miljoen euro begroot. Daarnaast wil het vierhonderd nieuwe woningen bouwen. Een fusie zou bij kunnen dragen aan een stevige en slagkrachtige organisatie om dit mogelijk te maken, is de mening van Habeko. 

De gevolgen voor huurders worden nog onderzocht, zegt Hoogvliet tegen het LeidschDagblad. 'In elk geval blijven de kantoren in Roelofarendsveen, Oegstgeest en Hazerswoude bestaan.' Ook huurstijgingen zijn niet aan de orde.

advertentie advertentie