Dorpsraad Buitenkaag niet tevreden met parkeeroplossing: ‘Kost ons tachtig euro per auto’

Foto: Benita Verhoef

BUITENKAAG - Dorpsraad Buitenkaag is niet tevreden met hoe het jarenlange parkeerprobleem in Buitenkaag nu wordt aangepakt. Nu er een nieuw parkeerterrein voor de werknemers van jachtbouwer Royal van Lent komt, wordt vanaf het voorjaar van 2024 in vrijwel de gehele bebouwde kom in Buitenkaag een blauwe parkeerzone ingevoerd.

Voor de inwoners van Buitenkaag betekent de invoering van de blauwe zone dat zij elke twee jaar een parkeerontheffing van 80,50 euro per auto moeten aanschaffen, willen zij kunnen parkeren in het dorp. ‘Ook moet bijvoorbeeld de visite, mantelzorg of loodgieter een dagvergunning van 2,65 euro aanschaffen als zij voor elf uur ’s ochtends komen en langer dan twee uur willen blijven’, zegt Benita Verhoef. ‘Dat is vervelend.’

Hoge parkeerdruk

Het nieuwe parkeerterrein wordt gebouwd zodat de jachtbouwer zelf voldoende parkeerplaatsen heeft. Buitenkaag kampt al jaren met hoge parkeerdruk. De honderden werknemers van Royal van Lent parkeren vaak in det dorp met nog geen vijfhonderd inwoners.

Ondanks dat er vaak nog voldoende parkeerplekken op de parkeerplaats van de jachtbouwer vrij zijn, heeft de gemeente Haarlemmermeer geconstateerd dat sommige werknemers van Royal Van Lent, ondanks aandringen van het bedrijf zelf, nog steeds parkeren in de woonwijk van Buitenkaag.

Invoering blauwe zone

De blauwe zone gaat doordeweeks van 09.00 tot 13.00 uur gelden. Auto’s mogen daar in die tijd maximaal twee uur gratis staan. Dit zou de werknemers van Royal van Lent genoeg moeten demotiveren om nog te parkeren in het dorp. Daarmee wordt volgens de gemeente het parkeerprobleem grotendeels opgelost.

Voor Benita Verhoef van de Dorpsraad is het invoeren van de blauwe zone echter weer een nieuw vervelend hoofdstuk in het boek van het Buitenkaags parkeerprobleem. ’Eerst krijgen de bewoners de overlast, nu de rekening.’

Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Weinig keus

‘In het dorp is er vrijwel geen openbaar vervoer, dus wij zijn afhankelijk van onze auto’s voor vervoer’, aldus Benita Verhoef. ‘Zo hebben mijn buren vier auto’s, waaronder twee voor hun volwassen kinderen. Alleen mag je per woning maximaal twee parkeerheffingen hebben. Elke dag twee dagvergunningen van 2,65 euro aanschaffen kan hen dus een hoop geld kosten.’

Volgens de dorpsraad wordt de maatregel nu pas ingevoerd omdat Royal van Lent de tijd heeft gekregen om de parkeergelegenheid voor hun werknemers te gaan verbeteren. De scheepsbouwer bevestigt dit. ‘Wij willen al een jaar of zes ons parkeerterrein uitbreiden. Deze plannen werden steeds tegengewerkt door inwoners van Buitenkaag,’ aldus Royal van Lent.

Compensatie

De dorpsraad vindt dat de scheepsbouwer weinig sympathie toont. ‘Royal van Lent trekt zijn handen er vanaf en laat het aan de gemeente over. Ik vind dat heel kwalijk. Wij zouden het fijn vinden, vanuit de gedachte van maatschappelijk verantwoord ondernemen, als Royal van Lent de kosten van de blauwe zone voor de inwoners op zich gaat nemen. Dan maak je als bedrijf ook duidelijk dat je dankbaar bent dat je al die jaren in Buitenkaag hebt mogen parkeren.’

Royal van Lent heeft aangegeven dat ze de kosten niet op zich gaan nemen. ‘Wij kunnen niks aan het invoeren van de blauwe zone doen, dat heeft de gemeente beslist,’ laat Royal van Lent weten.

Voorlichtingsbijeenkomst

Het besluit over het invoeren van een blauwe zone in Buitenkaag is al in begin 2021 bekend gemaakt. Destijds werd er ook een voorlichtingsbijeenkomst en een enquête gehouden. Daaruit kwam dat 76 van de 113 reacties toen voor het invoeren van de blauwe zone waren.

De dorpsraad wil graag een nieuwe voorlichtingsbijeenkomst. ‘Wij als dorpsraad hebben het idee dat niet alle inwoners goed doorhebben wat de consequenties van de invoering van de blauwe zone voor hen zijn. Wij hopen de gevolgen duidelijk te maken en dat de gemeente de blauwe zone toch niet invoert.'

Vastberaden

De gemeente lijkt echter vastberaden over het besluit. Al eerder werd er een beroep ingediend over de invoering van de blauwe zone en de bijbehorende kosten. Dat beroep is vorig jaar in de rechtbank behandeld en uiteindelijk afgewezen.

advertentie advertentie