Geen boete meer bij fout in aanvraag uitkering

Eurobiljetten Foto: Pixabay

KAAG EN BRAASSEM - Je krijgt niet langer een boete als je als bijstandsgerechtigde per ongeluk iets niet of onjuist doorgeeft bij het aanvragen van een uitkering. Dat heeft de gemeente Kaag en Braassem besloten. Wel moet je bij de gemeente op gesprek komen. Dat blijkt uit een brief van het college van Kaag en Braassem aan de gemeenteraad. 

Met deze beslissing wordt voorgesorteerd op landelijke wetgeving, die zeer waarschijnlijk vanaf 2025 ingaat. Naast Kaag en Braassem hebben de gemeente Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop hetzelfde besluit genomen. De gemeente Kaag en Braassem behandelde vorig jaar 25 zaken waarbij een te hoge uitkering was aangevraagd of verstrekt. Een deel daarvan kwam in aanmerking voor een boete, omdat er valse en onjuiste informatie werd verstrekt of informatie verzwegen. Het grootste gedeelte van de zaken bleek om een vergissing te gaan.

Gesprek

De gemeenten hopen met de veranderde regelgeving stress weg te nemen bij bijstandsgerechtigden die bang zijn om iets verkeerd te doen. Bij een foutje wordt men nu uitgenodigd voor een gesprek, waarin alle regels worden uitgelegd. Als blijkt dat door een foutje een te hoge uitkering is verstrekt, zal het bedrag worden teruggevorderd. 

advertentie advertentie