Gemeente heeft locaties langs N207 en A4 opnieuw in beeld voor windmolens

Windturbines Foto: RonKy

LEIMUIDEN/ROELOFARENDSVEEN - De gemeente Kaag en Braassem heeft het stuk grond langs de N207 tussen Alphen aan den Rijn en Leimuiden opnieuw in beeld voor de plaatsing van windmolens. Het wordt gezien als een kansrijke plek, omdat er geen huizen in de buurt staan. De A4 bij Roelofarendsveen is ook een optie.

De locaties vallen onder het zogeheten 'voorkeursscenario' van het gemeentebestuur in de Lokale Energie Strategie (LES). Een plek in het Braassemermeer behoorde ook tot de opties, maar die is na bewonersbijeenkomsten afgevallen. Er bleek namelijk geen draagvlak voor te zijn. Er was overigens ook weerstand tegen het plaatsen van windmolens op de locaties langs de N207 en de A4, maar in het rapport is te lezen dat de gemeente niet ontkomt aan het plaatsen van enkele windmolens.

De gemeente werkt met twaalf gemeenten in Holland Rijnland samen in het bijdragen aan het opwekken van schone energie en het verminderen van de CO2-uitstoot. Het streven is dat de regio in 2050 alleen maar schone energie verbruikt. Voor het plaatsen van zonnepanelen wordt gekeken naar het benutten van grote daken op bedrijventerreinen, daken van kassen en parkeerterreinen. Braakliggende grond, resthoekjes op boerenerven en bedrijventerreinen zijn ook opties. Langs wegen kunnen zonneweides worden geplaatst. De gemeente wil geen zonneweides en windturbines in open landschap en op landbouwgrond. 

Gevoelige stap

Het plaatsen van windmolens langs de N207 ligt gevoelig. Boeren hadden dit plan twintig jaar geleden ook, maar liepen toen tegen verzet van inwoners uit omliggende dorpen aan. Het Rijk en de provincie zullen de gemeente toestemming moeten geven voor plaatsing van de turbines. Op 17 juni staat een debat gepland van de gemeenteraad. Dan wordt besproken of het akkoord gaat met de LES.

Lees ook: Provincie wordt soepeler in beleid windmolens en zonneweides.

advertentie advertentie