Gemeente Kaag en Braassem op rapport: 41 miljoen euro nodig voor klimaataanpassingen

Gnephoek Foto: John van der Tol

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM – De gemeente Kaag en Braassem heeft 41 miljoen euro nodig om zich aan te passen aan de klimaatverandering. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Nelen & Schuurmans voor de provincie Zuid-Holland, meldt Omroep West.

Uit het rapport blijkt dat Alphen aan den Rijn er met kop en schouders bovenuit steekt in vergelijking met omliggende gemeenten. Die gemeente moet namelijk 236,9 miljoen euro gaan investeren in klimaataanpassingen. Kaag en Braassem en Nieuwkoop ontlopen elkaar nauwelijks met respectievelijk 41 en 42 miljoen euro.

Leiderdorp moet meer dan 57 miljoen euro neerleggen voor klimaataanpassingen en Teylingen komt uit op 69,9 miljoen euro.

Van stedelijke hoogbouw tot Vinex-wijk

In het onderzoek zijn verschillende soorten wijken meegenomen, zoals een vooroorlogse wijk, een gebied met stedelijke hoogbouw, een Vinex-wijk, een bedrijventerrein en een villa-locatie.

De onderzoekers keken hoe het daarin gesteld is met onder meer de verwerking van overvloedige regenval en hoeveel schaduwplekken er zijn. Ook zal er meer groen in de bestaande steden moeten komen.

Wateroverlast en hittestress aanpakken

Het onderzoeksbureau heeft ook gekeken naar welke aanpassingen er nodig zijn in de wijken. Zo zou in binnensteden vooral geld uitgetrokken moeten worden om wateroverlast te voorkomen.

In Vinex-wijken is vooral het gebrek aan schaduw en daarmee 'hittestress' iets wat aangepakt zou moeten worden. Door de hoogbouw in binnensteden is hier veel schaduw en zijn de kosten voor het aanpakken van hittestress daardoor weer iets lager.

Zuid-Hollandse gemeenten hebben meer dan 12 miljard nodig

De gemeenten in de provincie Zuid-Holland hebben meer dan 12 miljard euro nodig om zich aan te kunnen passen aan het veranderende klimaat. Omgerekend zijn de gemeenten de komende 25 jaar gemiddeld 130 euro per inwoner kwijt. Van dat geld moeten onder meer woningen bestand worden gemaakt tegen weersextremen en moet er meer groen komen tegen hittestress.

In het rapport is gekeken naar wat nodig is om ervoor te zorgen dat de Zuid-Hollandse gemeenten in 2050 aangepast zijn aan het veranderende klimaat. In totaal is hier dus 12,4 miljard euro voor nodig, waarvan ongeveer de helft om wateroverlast in de provincie te voorkomen.

Als alle maatregelen die in het rapport worden genoemd worden doorgevoerd dan zijn de gemeenten nog niet klaar. De aanpassingen zullen ook onderhouden moeten worden. Dit gaat de gemeente Kaag en Braassem jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen euro kosten. Alle gemeenten van de provincie Zuid-Holland zijn in totaal jaarlijks ongeveer 300 miljoen euro kwijt aan onderhoud, schrijven de onderzoekers.

‘De kosten van niets doen zijn vele malen hoger’

'Willen we ook in de toekomst veilig en prettig wonen in Zuid-Holland, dan moeten we ons aanpassen aan het veranderende klimaat', legt gedeputeerde Jeannette Baljeu (VVD, klimaatadaptatie) uit.

'De kosten voor klimaatadaptatie van de bestaande stad zijn hoog', zegt Baljeu namens de provincie. 'Dit is geen fijne boodschap voor gemeenten. Maar de kosten van niets doen zijn vele malen hoger. Schade die niet ontstaat hoef je niet te herstellen, dat scheelt veel leed, tijd en geld.'

advertentie advertentie