Jarenlang corso-avontuur van ‘De Koekwauzen’ na zaterdag voor-bij

Foto: Dennis

ROELOFARENDSVEEN - Jarenlang waren de corsokarren van vriendengroep ‘De Koekwauzen’ vaste prik, maar de kar tijdens deze editie van het Jeugdbloemencorso is de laatste. De groep stopt ermee. ‘Het is mooi geweest.’

Het besluit valt een deel van de vrienden niet makkelijk, maar verdrietig zijn ze niet. Integendeel, ondanks dat het de laatste keer is, zit de sfeer er goed in. Sommigen zullen het wel missen, anderen wat minder. ‘Nu kunnen we eindelijk de feestweek beleven zoals hij bedoeld is’, stelt Merijn.

Een hoop werk

‘Een corsokar bouwen is intensief en we hebben het bijna twintig jaar gedaan’, zegt Brent. Om het hele bouwwerk op tijd in elkaar te krijgen beginnen ze een jaar van tevoren met voorbereiden. De laatste drie weken wordt er bijna iedere avond aan de creatie gewerkt.

Ook financieel is het bouwen van een corsokar steeds uitdagender, mede doordat de praalwagens wegens de veiligheid aan meer regels moeten voldoen. Ondanks de jarenlange ervaring hangen de reglementen daarom nog in de schuur. Merijn: ‘Er komen steeds meer regels bij. Logisch, maar dat maakt het wel moeilijker.’ De deelnemers moeten hun wagen zelfs verzekeren met een speciale praalwagenverzekering.

Groot gemis

De karren die de groep bouwen staan zowel onder de deelnemers als bij het publiek bekend als groots en bijzonder. Ook dankzij de kostuums, die een paar vriendinnen uit de groep ieder jaar zelf maakt. Afgelopen jaren gingen de vrienden onder andere als heksen, gehuld in kleurrijke vogelkostuums en in Noordpool-thema.

Voor de bouwers was een van de hoogtepunten van afgelopen jaren de ‘drakenkar’. Op die corsokar werd een grote draak gebouwd, met bewegende vleugels. Apetrots waren ze op de creatie. ‘De draak deed het echt’, vertelt Ruud. ‘Helaas reden we op het Noordeinde al tegen een tak. Toen klapten zijn vleugels niet meer.’

Dit jaar is de kar volledig in bijen-thema. ‘Goed voor de biodiversiteit. En omdat het voor-bij is’, lacht Merijn. Op de kar staan een grote bijenkorf en heel veel bijen van piepschuim en op de bordjes een heleboel woordgrappen. De bouwers wilden nog niet te veel prijsgeven, dus is het geheel zaterdag tijdens de optocht te aanschouwen.

advertentie advertentie