Kaag en Braassem een van twee gemeenten tegen landelijk vuurwerkverbod

Foto: Studio Alphen

KAAG EN BRAASSEM - Kaag en Braassem is samen met Nieuwkoop de enige gemeente in de provincie Zuid-Holland die tegen een landelijk vuurwerkverbod is. Dat blijkt uit een rondgang van persbureau ANP.

'De overlast die nu wordt ervaren, inclusief de vernielingen die nu worden gepleegd, zijn vooral het gevolg van het afsteken van illegaal vuurwerk. Er zal dus eerder een betere aanpak moeten komen op het bezit, vervoeren en afsteken van illegaal vuurwerk', vindt Kaag en Braassem.

Ongeveer 200 gemeenten in Nederland hebben antwoord gegeven op de jaarlijkse vraag van het persbureau. Het aantal gemeenten dat voorstander is, is ten opzichte van een jaar geleden opgelopen van zo'n dertig tot ruim vijftig. De meeste gemeenten zijn neutraal. Ze laten de beslissing aan de landelijke politiek en zeggen dat ze zich aan dat besluit houden.

Ook Nieuwkoop is tegen: 'We zijn geen voorstander van een landelijk vuurwerkverbod. Wij vinden de georganiseerde (kinder)vuurwerkshows, zoals we in Nieuwveen en Nieuwkoop hebben, een prima alternatief.'

Wat vinden onze buurgemeenten?

Alphen aan den Rijn is voor: 'Het college van burgemeester en wethouders staat positief tegenover een landelijk verbod.' Teylingen is neutraal: 'De colleges van Hillegom, Lisse en Teylingen hebben nog geen standpunt ingenomen over een landelijk vuurwerkverbod. Echter, wanneer we een vuurwerkverbod effectief willen laten zijn, dan moet dit landelijk worden geregeld.'

Leiderdorp, Haarlemmermeer en Aalsmeer hebben geen antwoord gegeven op de vraag van het ANP.

Vier grote steden

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn ook voorstander. 'Voorstander van landelijk vuurwerkverbod', antwoordt Amsterdam desgevraagd. 'Het college is voorstander van een landelijk vuurwerkverbod; landelijk beleid zal het lokale verbod versterken', stelt Rotterdam.

'Voorstander van landelijk vuurwerkverbod, maar zolang dat er niet is, is een gemeentelijk verbod volgens het college niet te handhaven', meent Den Haag. Utrecht heeft geen toelichting gegeven.

Lees ook: Grote kans op regen en harde wind tijdens jaarwisseling

advertentie advertentie