Gemeente Kaag en Braassem verhoogt woonlasten in 2024 met zo’n 6 procent

Foto: Dennis Knetsch

KAAG EN BRAASSEM - Een miljoenentekort dreigt voor de gemeente Kaag en Braassem in de begroting voor de komende jaren. Om dit tegen te gaan worden verschillende kosten verhoogd. Zo gaan huishoudens fors meer woonlasten betalen en moeten toeristen belasting gaan betalen voor een overnachting.

Dit is te lezen in de begroting voor komend jaar, die is gepubliceerd op de website van de gemeente. Het zal per huishouden verschillen hoe hoog de woonlasten precies uitvallen. De gemeente gaat in hun berekening uit van een eigenaar van een woning met een WOZ-waarde van vier ton. In dat geval zou je ruim 55 euro meer gaan betalen. De gemeente schrijft dat het bedrag in dat geval van 919 euro naar 975 euro gaat. Een toename van zo'n zes procent. 

De gemeente gaat ook de afvalstoffenheffing verhogen van 282 naar 304 euro. Daarnaast komen er kosten per aangeboden zak of container. Verder zullen er verhogingen komen voor de onroerend zaakbelasting, de leges en de rioolheffing. 

Nieuw wordt de toeristenbelasting. Een exact bedrag wordt daarvoor nog niet genoemd in de begroting. De wethouder zal daar binnenkort een voorstel voor doen aan de gemeenteraad. Maar vermoedelijk zal dat bedrag rond de twee euro per persoon zijn. 

Tekort van 4,6 miljoen euro

De gemeente Kaag en Braassem dreigt in 2024 in de rode cijfers terecht te komen. In 2027 zou dat verlies zelfs op kunnen lopen tot 4,6 miljoen euro. Dit betekent dat de gemeente aan de bak moet. Een andere factor is dat de rijksoverheid fors wil gaan snijden in de algemene uitkering. Ondanks dat gegeven kiest de gemeente ervoor om proactief te proberen het probleem op te lossen. 

Bij eventuele tegenvallers zou Kaag en Braassem nog naar de reservepot kunnen grijpen om zo de begroting sluitend te maken. Om voor de langere termijn financieel gezond te blijven kijkt men ook naar mogelijkheden om te bezuinigen.

advertentie advertentie