Olympisch kampioen uit Hoogmade maakt na jarenlange strijd commercieel schaatsen mogelijk

Foto: Mike Mourits

HOOGMADE - Het Europese Hof van Justitie heeft op 21 december bepaald dat de Internationale Schaats Unie (ISU) schaatsers die meedoen aan commerciële wedstrijden niet mag straffen. Mark Tuitert uit Hoogmade, voormalig schaatser en olympisch kampioen van 2010, is al sinds 2014 bezig de zaak. De ISU dreigde in 2014 met een levenslange schorsing als Tuitert en oud-shorttracker Niels Kerstholt zou deelnemen aan een Icederby in Dubai.

Voorheen mochten schaatsers alleen meedoen aan wedstrijden die werden georganiseerd door de ISU of door nationale bonden. De Europese Commissie oordeelde in 2017 al dat dit tegen de EU-concurrentieregels is.

Uitspraak

Commissaris Margrethe Vestager, bevoegd voor het concurrentiebeleid, legde in 2017 uit waarom het tegen de EU-concurrentieregels is: '(…) Met strenge straffen voor rijders beschermt de Internationale Schaatsunie ook haar eigen commerciële belangen en belemmert ze anderen om hun eigen evenementen te organiseren (…).'

De ISU was niet tevreden met deze uitspraak en ging daarom in hoger beroep. In 2020 gaf het Europese Gerecht wederom de schaatsers gelijk, waarop de ISU naar het Europese Hof, het hoogste rechterlijke orgaan binnen de EU, stapte. Daar kreeg de ISU opnieuw geen gelijk. De Schaatsunie kan nu niet meer in hoger beroep gaan en daarmee is de uitspraak definitief.

Carrière

Mark Tuitert won meerdere kampioenschappen in het langebaanschaatsen. Daarnaast werd hij verkozen tot Sportman van het Jaar 2010. In 2014 stopte hij met zijn carrière als professioneel langebaanschaatser.

advertentie advertentie