Overleden Joan Haanappel (83) aan basis van jonge kunstrijdsters: ‘Ze bracht talenten samen’

Joan Haanappel in actie tijdens Wiener IJsrevue Foto: Nationaal Archief

LEIMUIDEN - 'Joan zei altijd: Het ontbreekt in Nederland niet aan talent, het ontbreekt juist aan de ondersteuning van de talenten. Daar heeft ze zich jarenlang ontzettend hard voor ingezet.' Mary Dotsch, voorzitster van Stichting Kunstrijden Nederland (SKN), spreekt lovend over Joan Haanappel. Vrijdag overleed de oud-kunstrijdster op 83-jarige leeftijd.

In 2008 stichtte het icoon in de schaatswereld SKN, samen met voormalig collega-schaatsster Sjoukje Dijkstra, om zo jonge kunstschaatsers te helpen om zich te ontwikkelen. ‘We blijven haar daadkracht voortzetten.'

'Als je ziet wat zij in haar leven heeft gepresteerd en hoe ze dat vervolgens heeft overgebracht op de jeugd, kan ik daar alleen maar bewondering voor hebben', memoreert Dotsch aan de oud-inwoonster van Leimuiden.

Olympische Spelen

Haanappel behaalde drie bronzen medailles op Europese kampioenschappen in de jaren vijftig en deed twee keer mee aan de Olympische Spelen, waar ze als dertiende (1956) en vijfde (1960) eindigde. Haanappel geldt samen met olympisch kampioene Sjoukje Dijkstra als de beste kunstrijdster die Nederland ooit gehad heeft.

Na de WK in 1960 stopte Haanappel met wedstrijdschaatsen, waarna ze meedeed aan Wiener IJsrevue, een vooraanstaande ijsshow. Vanaf 1975 tot 2005 was Joan Haanappel presentator en commentator voor onder meer de NOS en Eurosport. Op november 2008 werd Joan Haanappel benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In 2008 stichtte Joan Haanappel de Stichting Kunstrijden Nederland. Met de oprichting van de stichting moest ervoor worden gezorgd dat het schaarse talent in Nederland niet verloren zou gaan. Tien jaar later werd de stichting omgedoopt tot Joan Haanappel Stichting Kunstrijden Nederland, omdat dat volgens het bestuur recht deed aan de inspanningen die ze dagelijks bleef leveren voor de sport.

'In 2008 zijn ze samen SKN gestart', vertelt Dotsch. 'Dat is een stichting waar talentvolle kunstrijdsters samenkomen, wat enorm heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het kunstrijden in Nederland. Vier keer per jaar wordt er een trainingskamp georganiseerd, waarbij het haar is gelukt om de topsportbenadering over te brengen op de talentvolle Nederlandse kunstschaatsers.'

'En door al deze talenten samen te brengen, heeft ze het niveau ook nog eens omhoog weten te krikken. Dit heeft ertoe geleid dat we met Lindsay van Zundert na 46 jaar weer een kunstrijdster op de Olympische Spelen hadden.'

Generatieloos

SKN-voorzitster Dotsch hoeft niet lang na te denken wanneer ze probeert om de schaatsstijl van Haanappel te beschrijven. 'Prachtige elegantie' en 'flair' zijn volgens haar de woorden die haar de waslijst aan prijzen hebben opgeleverd.

'Ze is een van de beste kunstrijdsters die we ooit in Nederland hebben gehad', vertelt ze. 'En met haar enthousiasme voor de sport heeft ze haar eigen aanleg en talent ook nog eens over weten te brengen op de jeugd. Ze kon zich inleven in jonge mensen, wat haar generatieloos maakte. Zij zag wat kinderen nodig hadden en dat maakte haar uniek.'

Lees ook: Kaag en Braassem betaalt mee aan schaatshal in Leiden

advertentie advertentie