Provincie wil meer betaalbare huizen, anders geen bouwvergunning

Foto: ANP

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - De provincie Zuid-Holland wil als eerste provincie bij nieuwbouwplannen gaan toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen bij komen. De provincie wil daarom vanaf het voorjaar projecten met teveel dure huizen af gaan wijzen. 'Misschien moeten projectontwikkelaars genoegen nemen met een beetje minder winst', aldus gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA).

Bij nieuwbouw moet minimaal twee derde van de woningen in de categorie 'betaalbaar' vallen. Dat betekent huizen met een waarde van maximaal 355.000 euro. Van die woningen moet de helft voor de sociale huur zijn. 'We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken', gaat de gedeputeerde verder.

Zuid-Holland geeft hiermee invulling aan het vorig jaar gesloten coalitieakkoord. Daarin hebben GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA afgesproken dat de meest bevolkte provincie van Nederland (3,8 miljoen inwoners) een inhaalslag moet maken wat betreft de beschikbare hoeveelheid betaalbare woningen. Het college van Gedeputeerde Staten wil dat bereiken door hier nadrukkelijk op toe te zien.

Geen villa's van zeven ton

Het provinciebestuur legt de eisen dit voorjaar vast. Bouwplannen die niet voldoen aan de gewenste hoeveelheid betaalbare woningen wijst Zuid-Holland af. 'We moeten zorgen dat er vooral betaalbare woningen komen en niet zozeer die villa's van zeven ton', zegt Koning, die benadrukt dat er subsidies zijn om dit te stimuleren. 'En misschien moeten projectontwikkelaars soms genoegen nemen met een beetje minder winst.'

Zuid-Holland heeft met het Rijk afgesproken dat er in 2030 ruim 235.000 nieuwe woningen zijn gebouwd in de provincie. Het college wil dat vooral binnenstedelijk en aan de randen van steden en dorpen doen en niet op landbouw- en natuurgrond.

'Niet alles kan'

Provinciale Staten bespreken binnenkort weer die ruimtelijke puzzel. Het moet leiden tot harde afspraken. Koning heeft al aangegeven dat 'niet alles meer kan' in de provincie die enerzijds veel woningen wil bouwen, maar daar slechts beperkt de ruimte voor heeft.

advertentie advertentie