Twee Oekraïense koren uit Kiev geven concert in Roelofarendsveen

Koren Dzvinochok en Vognyk Foto: Dzvinochok Nederland

ROELOFARENDSVEEN – De Oekraïense topkoren Dzvinochok en Vognyk uit Kiev geven vrijdag 27 oktober een concert in Roelofarendsveen om hun getroffen landgenoten te steunen.

Werkgroep Dzvinochok Nederland is blij dat de koren ook dit jaar weer naar Nederland komen, ondanks de oorlog in Oekraïne die nog steeds voortduurt. De band met Nederland gaat decennia terug, want 2023 is voor Dzvinochok het jubileumjaar van dertig jaar vriendschap met Nederland. De innige band werd opgebouwd door jaarlijkse tournees en gastgezinnen uit het hele land.

Dzvinochok is een jongenskoor en deze naam betekent in het Nederlands klokje. Dit koor bestaat uit ongeveer 20 jongens tussen de leeftijd van 10 tot en met 16 jaar. Vognyk is een meisjeskoor en de naam van dit koor betekent vuur. Er zingen ongeveer 25 meisjes tussen de 10 en 25 jaar. De jongens worden begeleid door Ruben Tomalchov en zijn vrouw Olena Solevey dirigeert de meisjes.

Onzekere wereld

De wereld van de koorleden staat door de oorlog op zijn kop. De angst en onzekerheid over de toekomst is een vast onderdeel van hun dagen. De oudere jongens van Dzvinochok mogen Oekraïne niet uit of ze zitten in het leger. Dit leidde vorig jaar tot een samenwerking met Vognyk. De koren hebben allebei nationale en internationale prijzen gewonnen. Ze hebben samen ongeveer 90 concerten gegeven in heel Europa.

Het concert begint om 20.00 uur in de Maria Presentatiekerk in Roelofarendsveen. De toegang voor het optreden is gratis, maar een vrije gift wordt erg gewaardeerd door de organisatie. Na afloop van het concert kunnen mensen geld doneren. Deze donaties zullen na aftrek van de onkosten worden gebruikt om de getraumatiseerde kinderen van het koor en gewonde soldaten te helpen.

advertentie advertentie