Baten en lasten Gnephoekpolder komen in grondexploitatie

Foto: Studio Kaag en Braassem

WOUBRUGGE - In september stelt de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn vast dat de grondexploitatie voor polder Gnephoek wordt geopend. Hierin staat de financiële onderbouwing voor de woningbouwplannen.

In de Gnephoekpolder worden ongeveer 5.500 woningen gebouwd. Er komt 60 hectare natuurgebied. Daarnaast worden een fietsbrug over de Oude Rijn en een aquaduct onder de Heimanswetering aangelegd. Om dit hele nieuwbouwplan te laten slagen, moet alle grond eerst worden aangekocht. Deze wordt dan later verkocht aan ontwikkelaars. Bij de verkoop worden eisen gesteld aan de te bouwen woningen, zoals de prijs en hoog- of laagbouw.

Bij de bouw van een nieuwe woonwijk moet altijd een grondexploitatie (grex) worden geopend. Hierin staan de kosten van het aankopen van de grond en de opbrengsten van de verkoop van de grond. De kosten en de baten worden tegen elkaar weggestreept. Het totaal is het resultaat van een grex.

De verwachting is dat de ontwikkeling van de Gnephoekpolder ongeveer 8,5 miljoen euro aan verlies oplevert. Dit verlies wordt grotendeels gedekt uit de Reserve wonen en infra en uit de Reserve grondexploitatie. Over de grex wordt in september door de Alphense gemeenteraad gesproken.

Volgende stappen

Het is de bedoeling dat de wijk Gnephoek rond 2040 helemaal klaar is. Het bouwen van een nieuwe woonwijk kent echter een lange aanloop. Er moet veel worden voorbereid voordat de eerste schop de grond in gaat. Na een lange lobby is er nu overeenstemming met alle overheden, hiervoor wordt in oktober een overeenkomst getekend. De volgende stap is het openen van de grondexploitatie. Daarna wordt aan het masterplan voor de hele wijk gewerkt.

Lees ook: College realiseert doelstellingen ondanks financiële onzekerheid

advertentie advertentie