Lange files verwacht, hele weekend afsluitingen op A4: ‘We gaan hobbel in snelweg gladstrijken’

Foto: ANP

REGIO - Weggebruikers moeten dit weekend goed opletten, want de A4 gaat op meerdere plekken dicht voor onderhoud. Het gaat om de delen Leiden - Leidschendam en Delft - Rotterdam. Daardoor worden lange files verwacht.

Op de A4 bij Leiden zit een hobbel in de weg en die moet worden gladgestreken. Doordat het wegdek is verzakt, moet de boel worden opengebroken. Daarna wordt de ondergrond gladgestreken en opnieuw geasfalteerd.

'Die verzakkingen ontstaan soms doordat de grond in het westen van het land wat slap is', zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De snelweg gaat dicht van vrijdag 22.00 tot maandag 5.00 uur.

Wat is afgesloten tussen Leiden en Leidschendam?

Het gaat om de richting vanuit Amsterdam naar Den Haag. De hoofdrijbaan gaat dicht ter hoogte van de parallelbaan bij Leiden. Oftewel: vanaf het Limesaquaduct bij Leiden en Zoeterwoude-Rijndijk (afrit 6).

Snelwegverkeer richting Den Haag wordt geadviseerd om voor die tijd al de A44 te pakken en over knooppunt Burgerveen te rijden.

Wie nog wel op de snelweg rijdt, wordt de parallelbaan op gedirigeerd. Aan het einde van de parallelbaan, voorbij afrit 7 (Leiden en Zoeterwoude-Dorp), wordt het verkeer de nieuwe Rijnlandroute (N434) op geloodst. De nieuwe tunnel onder Leiden brengt het verkeer naar de A44.

Ondanks dat Rijkswaterstaat communiceert dat de A4 tot aan Leidschendam is afgesloten, is dat in de praktijk niet het geval.

De wegbeheerder erkent dat aan het einde van de parallelbaan, als dat deel weg ter hoogte van de Rijnlandroute opgaat in de A4, het verkeer over één rijstrook over de reguliere hoofdrijbaan richting Leidschendam kan rijden.

Lokaal verkeer en hulpdiensten

'Bedoeld voor lokaal verkeer en hulpdiensten', onderbouwt Rijkswaterstaat. 'Doorgaand verkeer wordt grootschalig omgeleid via de A44/N434. Dit doen we voor de beste doorstroming van zowel doorgaand als lokaal verkeer.'

De opdrachtgever van de werkzaamheden wil met klem kwijt: 'We benadrukken de omleiding voor doorgaand verkeer. En noemen nadrukkelijk de parallelstructuur als alternatief voor lokaal verkeer.'

Dit alles levert, zo is de verwachting, lange files op. Omdat automobilisten toch proberen om over de A4 bij Leiden naar Leidschendam te rijden of omdat ze er bij Leiden pas achter komen dat de aangegeven alternatieve route toch de beste optie is.

Wie vanuit de richting Alphen aan den Rijn (N11) komt, wordt verzocht om over Zoetermeer (N209) te rijden. Langs de N11 staan borden om weggebruikers daarop te attenderen.

Delft - Rotterdam en Rotterdam - Delft

Verderop op de A4 wordt ook aan de weg gewerkt. Er wordt namelijk onderhoud gepleegd aan de Ketheltunnel. De snelweg gaat de tussen Delft en Rotterdam dit weekend in beide richtingen op slot. Het verkeer krijgt het advies om te rijden via de A20 (knooppunt Kleinpolderplein), A13 (afrit Delft-Zuid) en N470.

De weg is in beide richtingen dicht vanaf knooppunt Kethelplein bij Schiedam tot Delft (afrit 14). Ook de afrit Schiedam-Noord op de A20 is afgesloten. De wegafsluiting start op vrijdag om 21.00 uur en duurt tot maandag 5.00 uur.

Lees ook: Werkzaamheden Sportpad gestart: ‘We mogen trots zijn dat we dit voor elkaar hebben gekregen’

advertentie advertentie