Inwoners en bezoekers kunnen vanaf nu de geschiedenis van Kaag en Braassem herleven

Foto: Gemeente Kaag en Braassem

KAAG EN BRAASSEM - Wethouder recreatie Nick van Egmond opende afgelopen vrijdag de fiets-, vaar- en wandelroutes van Historisch Actief. Inwoners en bezoekers van Kaag en Braassem kunnen via deze routes meer leren over de geschiedenis van de gemeente.

Via de website van Historisch Actief en QR-codes op informatieborden langs de routes, kunnen bezoekers geïnformeerd worden over de geschiedenis van Kaag en Braassem. De routes gaan door de landschappen van de gemeente en vertellen onder andere meer over de historische bezienswaardigheden.

'Initiatieven als dit zijn belangrijk om van Kaag en Braassem een nog mooiere recreatiegemeente te maken', stelt wethouder Nick van Egmond. 'Met deze routes nemen we het verleden van de gemeente mee de toekomst in. Ik ben er trots op dat we hier als gemeente een financiële bijdrage aan hebben kunnen leveren. Ik kijk ernaar uit om ook zelf nog meer te leren over de geschiedenis van onze mooie gemeente.'

Historie rondom de Oude Wetering

Een van de verhalen gaat over de historie rondom de Oude Wetering. Op donderdag 27 juni werd door Xandra Ligtenberg en wethouder Nick van Egmond al een bord met meer informatie over de geschiedenis van dit gebied onthuld. Deze staat dichtbij de Veerpont op de Plantage in Oude Wetering.

In oktober van 2023 werd de museumhaven aan de Kerkstraat in Oude Wetering georganiseerd. Dit was de eerste aanzet tot het behoud van de historie van de scheepvaart aan de Wetering. Kartrekker van dit project was de onlangs overleden Rob Ligtenberg uit Leimuiden, de man van Xandra Ligtenberg. Recreanten kunnen via de QR-code op het bord naar de verhalen over deze geschiedenis luisteren.

'Ondergedompeld in boeiende verhalen uit het verleden'

Patrick Deters van Historisch Actief is erg enthousiast over de nieuwe fiets-, vaar- en wandelroutes: 'De routes bieden niet alleen een fysieke reis door de mooie omgeving, maar ook een reis door de tijd. Tijdens je avontuur zul je ondergedompeld worden in boeiende verhalen uit het verleden, dankzij onze audiofiles met historische vertellingen. Laat je meevoeren naar vervlogen tijden terwijl je langs pittoreske plekjes en monumenten komt.'

Historisch Actief is een unieke tussen Stichting Oud Alkemade, Stichting Oud Leimuiden en Rijnsaterwoude en de Historische Vereniging Otto Cornelis van Hemessen.

Lees ook: Dertiende editie van Poldertocht op 1 september: ‘We lopen voor een heel mooi goed doel’

advertentie advertentie