Lijkermolen 2 in Rijpwetering moet worden opgeknapt, zorgen om mogelijke gevaarlijke situaties

Foto: Bart Vermeulen

RIJPWETERING - Het bestuur van de Rijnlandse Molenstichting heeft opdracht gegeven tot het uitvoeren van groot onderhoud aan de Lijkermolen 2 in Rijpwetering. De stalen roeden van de molen zijn aan vervanging toe.

Roeden vormen de basis van het wiekenkruis. De roeden bestaan vaak uit samengestelde kokers die met lasverbindingen zijn gemaakt. Aan de roeden zitten ook de zogenaamde fokken vast. Deze zorgen ervoor dat de molen meer wind vangt en dus beter kan draaien. Een deel van de fokken worden ook vernieuwd. Datzelfde geldt voor het hekwerk waar de molenzeilen aan vast worden gemaakt.

In 2019 werden ook al twee roeden van de Lijkermolen gerepareerd. Nu, vijf jaar later, is er dus opnieuw onderhoud nodig. 'De reparatie van 2019 is goed uitgevoerd', meent Bart Vermeulen, secretaris van de Rijnlandse Molenstichting. 'Maar, vanaf 2021 is er meer onderzoek gedaan naar, met name, gelaste roeden. De aanleiding was dat er elders in het land bij een paar molens onverwacht roeden waren afgebroken.'

'Omdat de roeden al aardig op leeftijd zijn en ook het hekwerk en de fokken aan vervanging toe zijn, is besloten om de roeden te gaan vervangen. Hiermee willen we eventuele problemen voor blijven.' Er bestaan namelijk zorgen bij de Rijnlandse Molenstichting aangezien de Lijkermolen dicht bij de openbare weg staat. Zij willen geen risico lopen op eventuele gevaarlijke situaties.

Tekort aan financiën nog geen probleem

Voor het onderhoud is er nog wel een groot tekort aan financiële middelen. Daarom heeft de Molenstichting een inzamelingsactie opgezet. Het vervangen van de twee roeden heeft volgens de stichting prioriteit. Naast het vervangen van de roeden is de stichting voornemens om ook het klompenhoek op te knappen. Deze is in 1950 tegen de molen aangebouwd. 

Door de provincie Zuid-Holland is al subsidie toegezegd en doen er twee fondsen een bijdrage voor het onderhoud. Echter is er nog een tekort van zo'n 30.000 euro. Voorlopig is dat nog geen probleem. 'Het onderhoud kan doorgaan, want we betalen dan een deel uit onze reserve. Maar dat geld is eigenlijk nodig om de komende jaren werk uit te voeren waar we geen subsidies en fondsen voor kunnen krijgen. Een aantal van onze donateurs hebben een extra bijdrage gedaan, maar we hopen op meer donaties', aldus Vermeulen.

Lees ook: Stichting Dierenweide Rijnsaterwoude wordt opgeheven, nieuw bestuur wordt niet gevonden

advertentie advertentie