Patrick van Klink wint goud tijdens zijn twintigste NK boccia: ‘Ik train in mijn huiskamer’

ROELOFARENDSVEEN - Huidig Nederlands kampioen boccia Patrick van Klink deed ook dit jaar weer mee aan het Nederlands Kampioenschap boccia in Hilversum. ‘Ik denk dat ik dit jaar wederom de grootste kanshebber ben’, vertelde Patrick van Klink vooraf in De Ochtendshow van Studio Kaag en Braassem.

‘Ik train in mijn huiskamer’, zei Van Klink nog voorafgaand aan het NK in De Ochtendshow. Op 15 en 16 juni was Van Klink wederom in topvorm en is hij uitgeroepen tot de beste bocciaspeler van Nederland. Hij is nu voor de elfde keer kampioen van Nederland geworden.

Waar het allemaal begon

Van Klink wilde eerst eigenlijk op rolstoelhockey gaan, maar in september 2001 brak hij zijn been, waardoor deze geamputeerd moest worden. ‘Toen ben ik in oktober 2001 begonnen met deze sport op school. Ik wilde eigenlijk gewoon een jaartje kijken of het wel iets voor mij was’, vertelt hij. In zijn eerste jaar werd hij meteen clubkampioen namens de school. ‘Ja en toen moest ik opeens mijn titel verdedigen, dus toen ging ik door’, vertelt Van Klink.

‘Boccia is een soort jeu de boules en petanque in één’, vertelt Van Klink. Het verschil is vooral dat bij boccia gebruik wordt gemaakt van leren ballen, in tegenstelling tot jeu de boules waar er ijzeren ballen worden gebruikt. Het spel kan als volgt gewonnen worden: ‘Hoe meer ballen bij de gekleurde ballen, hoe meer punten je scoort’, legt Van Klink uit.  

Uiteindelijk is het balletje goed gaan rollen voor Van Klink en is hij Nederlands kampioen boccia geworden. Het bleef echter niet bij een titel: ‘Van de negentien NK’s waaraan ik heb meegedaan, heb ik achttien keer op het podium gestaan’, zegt Van Klink. Hij heeft vier keer brons, vier keer zilver en tien keer goud weten te bemachtigen. ‘Ik heb iets van honderd prijzen in mijn huiskamer staan’, zegt Van Klink lachend.

Van Klink was grootste kanshebber op titel

‘Als ik kijk naar de deelnemerslijst van dit jaar, denk ik dat ik wel weer de grootste kanshebber ben’, vertelt Van Klink voor het NK. Hij legt uit dat het niveau de laatste jaren verder uit elkaar is gaan liggen. ‘Ik hoop dat de tegenstanders dit jaar wel beter hun best gaan doen. Anders wordt het wel saai voor mij’, voegt hij eraan toe.

‘Van winnen leer je niks, juist van verliezen wordt je beter’, aldus Van Klink. Hij vertelt dat hij zijn spel steeds een beetje veranderd om nog door te kunnen ontwikkelen. Zo blijft hij er plezier in houden. Na alle jaren aan ervaring heeft hij de spanning onder controle.

Lees ook: Chloé Hoogendoorn en Colin Duivenvoorden winnaars Sportverkiezing Kaag en Braassem

advertentie advertentie