Stichting Dierenweide Rijnsaterwoude wordt opgeheven, nieuw bestuur wordt niet gevonden

Foto: Dierenweide Rijnsaterwoude

RIJNSATERWOUDE - Stichting Dierenweide Rijnsaterwoude is er niet in geslaagd om een nieuw bestuur te vinden. Hierdoor heeft de stichting besloten zichzelf op te heffen. Dit maakt de stichting bekend via hun Facebookpagina.

Dit besluit betekent dat de Dierenweide nu op zoek gaat naar een tehuis voor de overgebleven geiten en kippen. Na de herplaatsing zal de gemeente de stal saneren en afbreken. Het toekomstige gebruik van deze ontmoetingsplek ligt nu in handen van de gemeente en eventuele lokale initiatieven.

De Dierenweide heeft decennialang een centrale rol gespeeld in het dorp Rijnsaterwoude. Het begon onder het beheer van boer Rozenboom en werd later voortgezet door Aad van Velzen. Ongeveer twaalf jaar geleden besloot de gemeente Kaag en Braassem dat zij Dierenweides niet langer zelf wilden beheren.

Dit leidde tot de oprichting van de Stichting Dierenweide Rijnsaterwoude, waarbij boer Aad, ondersteund door vrijwilligers, de dagelijkse verzorging op zich nam. Het bestuur was verantwoordelijk voor sponsoring, onderhoudsplanning, vrijwilligersacties, contacten met de gemeente, financiën en waar nodig ondersteuning bij de verzorging.

Een Onvergetelijke Ontmoetingsplek

De Dierenweide was jarenlang een unieke ontmoetingsplek voor jong en oud, zowel voor dorpsbewoners als voor bezoekers uit omliggende gebieden, zoals Alphen aan den Rijn en Leimuiden. Elke zaterdag was het vaste ritueel om samen met kinderen en vrijwilligers de stallen schoon te maken en te genieten van de dieren, koffie en limonade. Voor kinderen en jongeren met speciale behoeften was de weide een veilige haven.

De coronapandemie had een grote impact op de Dierenweide, die tijdelijk gesloten moest worden. Tijdens de zoektocht naar een nieuw bestuur, vlak na de pandemie, werd de Dierenweide geconfronteerd met een ernstige rattenplaag. Ondanks de inspanningen van vele vrijwilligers en samenwerking met de gemeente, bleek de huidige stal niet langer geschikt en is sanering noodzakelijk.

'We hopen dat er nog een initiatief ontstaat'

'Het spijt het huidige bestuur en de beheerders enorm dat we de stichting moeten opheffen, maar we zien helaas geen andere optie meer. Er zijn meerdere keren pogingen ondernomen een nieuw bestuur te vinden, omdat de intentie was dat we na vier jaar dit konden overdragen. We zitten er nu ruim elf jaar en vinden het daarmee tijd op te stappen.'

'We hopen van ganser harte dat er alsnog een initiatief ontstaat, waarmee in samenwerking met de gemeente dit bijzondere stukje grond in het dorp een groene functie kan behouden en als ontmoetingsplek voor jong en oud fungeert', besluit de stichting.

Lees ook: Avondvierdaagse Rijnsaterwoude door boerenlandschap: ‘Mensen liepen verkeerd en gingen door de sloot’

advertentie advertentie