SV ROAC maakt overstap van zondag naar zaterdag:  ‘Je mist toch een beetje de derby’s’

Foto: Chris Vogel

RIJPWETERING - SV ROAC heeft besloten om de overstap te maken van het zondagvoetbal naar de zaterdagcompetitie. De eerste senioren-elftallen van ROAC spelen momenteel op zondag en tegen weinig tot geen verenigingen uit de regio. Met grote reisafstanden als gevolg. 'Je mist toch een beetje de derby's', aldus Bart Jansen, hoofdtrainer van ROAC.

'Steeds meer van oudsher zondagverenigingen stappen over naar de zaterdag. Deze ontwikkeling speelt nog steeds en lijkt niet af te vlakken', schrijft de vereniging in een aankondiging. 'Hierdoor is er, mede door de KNVB, een situatie ontstaan waarbij de zaterdag een aantrekkelijk alternatief is geworden in de ogen van veel leden van ROAC.'

Merendeel wil naar de zaterdag

De afgelopen maanden is de eventuele overstap meerdere malen onderwerp van discussie geweest aan de Oud Adeslaan. Begin augustus is er een enquête uitgezet onder leden, supporters en vrijwilligers van ROAC. Uit de resultaten hiervan bleek dat er binnen de vereniging een meerderheid voorstander is van de overstap naar de zaterdag. Vooral onder de jongeren binnen de vereniging. 

De jeugd heeft immers de toekomst, vindt de vereniging, en dus heeft het bestuur besloten om vanaf het seizoen 2025-2026 het eerste en tweede elftal op zaterdag te laten voetballen. 

'Dit is de beste beslissing'

'We hebben een beslissing genomen waar wij op dit moment van overtuigd zijn dat dit de beste beslissing is', vertelt Dick Heemskerk, bestuurslid van SV ROAC, in De Ochtendshow van Studio Kaag en Braassem. 'Deze beslissing past bij de gedachtegang van het merendeel van onze leden. We kunnen helaas niet iedereen tegemoetkomen maar we denken de beste keuze te hebben gemaakt.'

'ROAC is echt een zondagvereniging', vervolgt hij. In hogere divisies in Nederland worden de competities al op beide dagen in het weekend georganiseerd. 'Wij zullen onze ogen hier zeker voor openhouden en als die mogelijkheid zich voordoet, gaan wij daar zeker geïntereseerd naar kijken', aldus Heemskerk.

Toch nog af en toe op zondag?

Wat het bestuurslid betreft is het zondagvoetbal niet helemaal verleden tijd voor de vereniging uit Rijpwetering. Mochten bij de competitie-indeling van volgend jaar verenigingen zitten die voorheen ook op zondag speelden, dan gaat de club kijken of ze een aantal wedstrijden op zondag kunnen organiseren.

Eerst moet ROAC het komende seizoen goed doorkomen. Bij handhaving mag het volgend seizoen 'gewoon' de overstap maken van de 3e klasse zondag, naar de 3e klasse zaterdag. 'We willen het in ieder geval beter doen dan vorig jaar'. blikt hoofdtrainer Jansen vooruit. 'Dat zal betekenen om mee te draaien in de top 3, en hopelijk promoveren via de nacompetitie.' Mocht dat lukken, dan komt ROAC volgend seizoen uit in de 2e klasse zaterdag.

Lees ook: Voetbalweekend: EMM wint derby van ROAC

advertentie advertentie