Dit betekenen de Prinsjesdag-plannen voor jou

Eurobiljetten Foto: Pixabay

REGIO - De zorgpremie gaat omhoog en reizen met openbaar vervoer wordt duurder. Toch gaan de meeste huishoudens er volgend jaar wel iets op vooruit. Dinsdag werden de plannen van het kabinet voor de komende jaren gepresenteerd. Wat betekent dit voor jouw huishoudboekje en leven? We hebben de belangrijkste plannen voor je op een rij gezet.

Koopkracht:

  • De koopkracht stijgt gemiddeld met 0,7 procent. De meeste huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit, meldt het Nibud na berekeningen op basis van de miljoenennota. De meeste zzp'ers en sommige gepensioneerden gaan er volgend jaar op achteruit, voor de meeste huishoudens geldt een lichte koopkrachtstijging van minder dan 1 procent.
  • Er komt een extra schijf in de inkomstenbelasting. Over het eerste deel van hun inkomsten betalen mensen daardoor een lager belastingtarief, wat scheelt in de portemonnee.
  • Het kindgebonden budget gaat volgend jaar omhoog.
  • Uitwonende studenten gaan er op achteruit. Hbo- en wo-studenten hebben volgend jaar 113 euro minder te besteden per maand.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is woedend over de plannen. 'Studenten worden financieel keihard geraakt. 113 euro per maand minder betekent dat studenten niet meer genoeg geld overhouden om hun boodschappen te betalen. Dat is schandalig en onacceptabel', reageert LSVb-voorzitter Abdelkader Karbache.

Vervoer:

  • Je betaalt volgend jaar meer om met de trein te reizen. De NS verhoogt de prijzen met 6 procent. Dit is overigens minder dan de eerder bekendgemaakte 12 procent.
  • De kaartjes voor bus, tram en metro in onze regio gaan waarschijnlijk ook omhoog. Daarnaast gaan er door bezuinigingen in het openbaar vervoer (ov) mogelijk ook minder bussen rijden.

Metropoolregio Rotterdam Den Haag dringt er bij het kabinet op aan om de bezuinigingen in het regionale ov terug te draaien. 'Er moeten in de metropoolregio's komende jaren 400.000 woningen worden gebouwd. Woningen die goed bereikbaar moeten zijn. Daarbij is goed ov essentieel', reageert burgemeester Jan van Zanen, die ook voorzitter van de metropoolregio is. 'Bezuinigen op ov betekent inleveren op bereikbaarheid en een serieuze bedreiging voor het realiseren van deze woningen. Dat mogen we niet laten gebeuren.'

Zorg:

  • De zorgpremie wordt hoger. De premie stijgt met ongeveer een tientje naar gemiddeld 156 euro per maand. De hogere zorgpremie is vooral het gevolg van hogere lonen en prijzen in de zorgsector.
  • Tegelijk gaat de zorgtoeslag omhoog met 6,50 euro per maand.
  • Het eigen risico blijft volgend jaar en het jaar erna 385 euro. Vanaf 2027 wil het kabinet het eigen risico verlagen naar 165 euro.
  • De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg moeten korter worden. Het kabinet trekt hiervoor in in 2025 en het jaar erna 30 miljoen euro extra uit.

Zorg en Zekerheid uit Leiden vindt het bevriezen en uiteindelijk flink dalen van het eigen risico een slecht plan. De zorgverzekeraar verwacht dat de premies verder stijgen en denkt dat de zorgvraag alleen maar zal toenemen. En daarmee ook de wachtlijsten in de zorg.

Btw-verhoging:

  • Vanaf 2026 ga je meer betalen voor boeken, cultuur en overnachtingen in hotels. De btw op boeken, cultuur en sport gaat omhoog van 9 naar 21 procent.
  • Het kabinet wil basisscholen en middelbare scholen tegemoetkomen voor de hogere kosten als gevolg van de btw-verhoging op schoolboeken, meldt de NOS.

Wonen:

  • Het kabinet wil jaarlijks 100.000 nieuwe woningen realiseren, net als het vorige kabinet. Om de woningbouw te stimuleren stelt het kabinet de komende vijf jaar 5 miljard euro beschikbaar.
  • Er komt volgend jaar en het jaar erna 60 miljoen euro vrij om kwetsbare huishoudens te helpen hun energierekening te betalen. Dat is een paar miljoen meer dan wat daar de afgelopen twee jaar voor beschikbaar was.
  • De energiebelasting op gas daalt met 2,8 cent per kubieke meter. Voor een gemiddeld huishouden, dat volgens cijfers van het Nibud zo'n 1200 kubieke meter per jaar verbruikt, scheelt dat op jaarbasis 33,60 euro.
  • De overdrachtsbelasting voor verhuurders gaat omlaag. De taks werd de afgelopen jaren juist steeds wat verhoogd. Het kabinet verlaagt het tarief nu van 10,4 procent naar 8 procent.
  • Het kabinet trekt 500 miljoen euro uit voor het vereenvoudigen van de huurtoeslag.

Lees ook: Wat moet je inleggen als je als starter een eigen appartement wil kopen?

advertentie advertentie