Opvang voor asielzoekers in Holland-Rijnland regionaal opgepakt

Foto: Sporthal De Tweesprong - waar in 2015 enkele dagen Syrische vluchtelingen werden opgevangen.

REGIO – De dertien gemeenten in Holland-Rijnland werken samen voor het opvangen van asielzoekers in de regio. Aan elke gemeente wordt een ‘aantal plekken’ volgens de Spreidingswet toegewezen. Kaag en Braassem staat op de planning voor in totaal 179 plekken, Nieuwkoop voor 188 en Alphen aan den Rijn voor 686.

Een aantal gemeenten binnen Holland-Rijnland heeft locaties voor asielzoekers die al in gebruik zijn. Katwijk, Leiden en Oegstgeest vangen al mensen op. Daarnaast zijn alle gemeenten bezig om opvanglocaties te realiseren om aan de eisen van de Spreidingswet te voldoen. In de verschillende locaties is ook plaats gereserveerd voor een aantal alleenreizende minderjarige vreemdelingen (AMV-ers).

Kaag en Braassem en Nieuwkoop zijn samen op zoek naar een geschikte locatie waar de gemeenten aan elkaar grenzen. Deze locatie moet groot genoeg zijn voor in totaal 367 opvangplekken. Voor Alphen aan den Rijn geldt dat in januari 2025 de locatie aan Hoorn-West open gaat. De locatie heeft een capaciteit van ongeveer 440 asielzoekers en voldoet daarmee niet aan de 686 beoogde plekken. Deze gemeente wacht op de uitwerking van het nieuwe kabinet rond de Spreidingswet voordat verder wordt gezocht.

Realisatie van opvanglocaties

Een uitdaging is dat in principe alle locaties voor 1 juli 2025 klaar moeten zijn. Dit blijkt in de praktijk op problemen te stuiten. Dat komt onder meer door lange levertijden van units en bouwmaterialen, wachttijden voor nutsvoorzieningen (netcongestie), doorlopen van procedures, beschikbare capaciteit van het COA en soms lange procedures voor vergunningsaanvragen.

Andere woningzoekenden

Voor draagvlak is het nodig dat er ook woningbouw voor de huidige inwoners van een gemeente is. Hiervoor wordt samenwerking gezocht met provincie Zuid-Holland. Daarnaast willen de gemeenten in Holland-Rijnland een integrale aanpak zodat er ook later voorzieningen zijn als asielzoekers een status krijgen. Hier horen ook permanente woningen bij.

Lees ook: Nieuwkoop en Kaag en Braassem stellen besluit over AZC uit tot najaar

advertentie advertentie