Moeder bevalt in gevangenis, maar mag niet bij baby zijn vanwege verdenking doodschudden kind

Foto: Pixabay

OUDE WETERING - Een 32-jarige vrouw uit Oude Wetering mag van de rechter niet bij haar pasgeboren kindje zijn, omdat ze verdacht wordt van het doden van haar andere kind, een tien maanden oud zoontje. De moeder is kort geleden in de gevangenis bevallen. Haar advocaat vroeg dinsdag om haar vrij te laten, zodat ze bij haar jongste kind kan verblijven, maar dat mocht van de rechtbank niet.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de vrouw ervan dat ze in 2023 haar zoontje heeft doodgeschud of hem met ander geweld om het leven heeft gebracht. Ze heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan doodslag, aldus het OM.

Details over het sterfgeval zijn nog onbekend. De mishandeling van het kind zou hebben plaatsgevonden in Leiden, Voorschoten of Den Haag.

'Thuis genieten van haar kind'

De moeder zit al enige tijd in voorarrest. Dinsdag zou de zaak over de dood van haar zoontje inhoudelijk worden behandeld. Dat ging echter niet door, omdat de vrouw zondag is bevallen van haar jongste kind.

Haar advocaat vroeg op de zitting wel om schorsing van het voorarrest van de 32-jarige moeder. 'Zo kan ze thuis in alle rust genieten van haar kind', zei de advocaat. 'Ook biedt dat voor moeder en kind de kans om zich aan elkaar hechten.'

Onder toezicht

Volgens de advocaat kan de kans op incidenten worden 'ingeperkt' met voldoende toezicht van de instanties.

De officier van justitie verzette zich tegen vrijlating van de vrouw. Volgens de aanklaagster is het risico dat de moeder ook geweld gebruikt tegen de pasgeboren baby te hoog. 'Daarom kan het kind niet met de moeder mee.'

Vrees voor herhaling

Ook de rechtbank vreest voor herhaling van het eerdere incident, en besloot daarom dat de moeder in voorarrest moet blijven.

De 32-jarige ontkent overigens dat ze schuldig is aan de dood van haar zoontje. De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt nu waarschijnlijk begin volgend jaar plaats.

Lees ook: Kerk rouwt om doodgestoken moeder van jonge kinderen: ‘Gezin was regelmatig in ons midden

advertentie advertentie